Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Botsvana Başmüftüsü Şerif’i kabul etti…
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Botsvana Başmüftüsü Abdurrahman Şerif ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Mesafeler uzak olsa da Rabbimiz bizi kardeş ilan etmiş. Hem de İslam kardeşliğini kan kardeşliğinin fevkinde tutmuştur” ifadelerini kullandı.
İslam dünyasının kendi varlığını ve geleceğini yeniden gözden geçirme mecburiyetinin olduğunu söyleyen Başkan Görmez, “Tarihin en zor sürecinden geçiyoruz. İlişkilerimizi, söylemlerimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. Din hizmetlerini, din eğitimini, din eğitimi metodunu yeniden gözden geçirmeliyiz” dedi.
“Bugün cehaletle, fakirlikle ve tefrika ile mücadele etme zamanıdır…”
Medeniyetimizi kuran ana yolu yeniden inşa etmek zorunda olduklarını ifade eden Başkan Görmez, “Afrika, İslam tarihinde büyük medeniyetler kurmuş bir coğrafyadır. Tarihte Afrika’nın sahip olduğu İslam anlayışı pek çok fütuhatın önünü açmış, milyonlarca insanı İslam ile şerefyab olmasını sağlamıştır. Dünyanın çeşitli coğrafyalarından Afrika’ya taşınan İslam anlayışları Afrika’ya huzur vermemiştir. Mesele bir usul meselesidir. Kur’an ile hayat, din ile hayat arasında doğru ilişkiler kurma meselesidir. Bugün cehaletle, fakirlikle ve tefrika ile mücadele etme zamanıdır” diye konuştu.
Başkan Görmez, bu gece idrak edilecek Miraç Kandili dolayısıyla Miraç Kandilinin bütün İslam âlemine hayırlar getirmesini niyaz ederek, “Çağdaş dünya ilerleme kavramının üzerinde yoğunlaşmıştır. Miraç, bize yücelme yollarını gösteriyor. Yücelmeyen, ilerleyemez. Kendi iç dünyasına yolculuk yapamayan Miraç’a çıkamaz. Miraç, bize yücelme ve yükselme yollarını gösteriyor. İslam ümmetinin yücelmesine ve yükselmesine vesile olmasını diliyorum” dedi.
Botsvana’da gerçekleştirilen din hizmetleri ile ilgili Başkan Görmez’e bilgi veren konuk Başkan Şerif, Türkiye’nin İslam dünyasına yönelik çalışmalarını takdirle karşıladıklarını ifade ederek “Türkiye’nin İslam dünyasına yönelik yaptığı yoğun çalışmalar İslam dünyasındaki Müslümanlar arasında birliğin oluşacağına dair ümidimizi yeşertiyor” diye konuştu.
Başmüftü Şerif, Diyanet İşleri Başkanı Görmez’i Botsvana’ya davet etti.
Botsvana’da İslam ve Müslümanlar
İslam, Botsvana’ya 1800’lü yıllarında başlarında geldi. Hindistan’dan seyyahlar yeşil meralar bulmak amacıyla Güney Afrika’ya geldiler ve daha sonra içerilere ilerleyerek Botsvana’ya ulaştılar.
Müslümanlar, başlangıçta 3-4 aile civarındaydılar. Sayı azlığı sebebiyle Cuma dahil cemaatle namaz kılınamıyordu.
Zaman geçtikçe daha fazla Müslüman Botsvana’ya göç etti. Botsvana’da ilk mescit olan Jamia mescidi 1967’de açıldı. Bu tarihlerde Müslüman nüfusu 1000 civarındaydı. Müslümanların büyük göçü 1966’da Botsvana’nın bağımsızlığını kazanmasından sonra başladı. Müslümanların sayısı büyük rakamlara ulaşınca 1970’lerin başlarında Botsvana Müslüman Birliği’nin resmi olarak kurulmasına karar verildi.
Botsvana’da halen yaklaşık 10 bin Müslüman bulunurken, 25 mescit ve cami, çoğu mescitte medrese ve 5 kütüphanesi bulunan Davet Merkezi hizmet veriyor.