Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul’da Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabia ile düzenlediği ortak basın toplantısında, 2 milyon 266 bin hacı adayının ön kayıt yaptırdığını söyledi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul’da Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabia ile bir araya geldi.
Başkan Erbaş ve Bakan Rabia, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Buradaki konuşmasında, salgın sonrası gerçekleştirilen 2022 Hac organizasyonunda verilen hizmetlere yakinen şahit olduğunu belirten Başkan Erbaş, “Teknolojinin imkanlarından da faydalanmak suretiyle hac ve umre ziyaretlerinin huzur, sağlık ve emniyet içinde yapılması için ortaya koyduğunuz çaba, her türlü takdirin üzerindedir.” dedi.
Başkan Erbaş, hac ibadeti için gelen Müslümanlara yapılan hizmetlerden dolayı, Kral Selman bin Abdulaziz, Muhammed bin Selman ve Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.
Hac ve umre organizasyonunun büyük bir tecrübe ve özveri gerektirdiğini ifade eden Başkan Erbaş, “Bu organizasyonun görünen ve görünmeyen birçok yönü, zorluğu ve çalışma alanı vardır. Elbette her ülkenin kendine mahsus bir planlaması ve kendi şartlarında özgün bir yol haritası olacaktır. Bununla birlikte gerek ülkelerin gerekse organizasyonda paydaş olan birimlerin kendi içerisinde ve birbiriyle doğru ve sağlıklı bir ilişki içinde olmaları hayati öneme sahiptir.” diye konuştu.
“Kendimizi her yıl yenileyerek hacılarımıza daha iyi hizmet vermenin gayreti içerisindeyiz”
Türkiye’nin hac ve umre hizmetlerinde önemli bir tecrübe ve kaliteye sahip olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, şunları söyledi:
“Değişen şartlar ve gelişen imkanlar muvacehesinde kendimizi her yıl yenileyerek hacılarımıza ve umrecilerimize daha iyi hizmet vermenin gayreti içerisindeyiz. Bu noktada iş birliğimizi her alanda geliştirmek ve karşılaşılan sorunlara ortak çözümler üretmek için bir araya gelmemiz ve müzakerelerde bulunmamız hayati öneme sahiptir.
Bu bakımdan zat-ı alinizin seçkin bir heyetle ülkemizi ziyaretini son derece önemli ve değerli buluyoruz. Bu anlamlı ziyareti, hac ve umre hizmetleriyle ilgili pek çok konuyu etraflıca müzakere etme ve birikimlerimizi, tecrübelerimizi ve yaklaşımlarımızı paylaşma hususunda bir fırsat olarak görüyoruz.”
Heyetler arası gerçekleştirdikleri toplantıya ilişkin de bilgi veren Başkan Erbaş, “Şevval ayında başlayan umre organizasyonlarıyla ilgili fikir alışverişinde bulunduk, 2023 yılı hac ve umre organizasyonu için iş birliği noktasında istişarelerde bulunduk. 2023 hac organizasyonuyla ilgili ocak ayı içerisinde Cidde’de hac protokolü imzalayarak kontenjan ve diğer hac iş ve işlemleriyle ilgili hususların bu protokolde netleşeceği konusunda mutabık kaldık.” değerlendirmesinde bulundu.
“Milyonlarca kardeşimiz kutsal topraklara gidebilmek için heyecanla bekliyor”
Dünyanın her yerinden milyonlarca Müslümanın kalbinin mübarek mekanlara ulaşabilmenin heyecanıyla çarptığını dile getiren Başkan Erbaş, “Ülkemizden de hacca ve umreye yoğun bir ilgi vardır. Bugün milyonlarca kardeşimiz kutsal topraklara gidebilmek için büyük bir heyecanla beklemektedir. Vatandaşlarımızın bu arzularını gerçekleştirmek ve ibadetlerini en güzel şekilde eda etmelerini sağlamak için bizler de büyük bir gayretin içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı.
Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak özellikle gençlerin Haremeyn’i ziyaret etmelerini önemsediklerini belirterek, “Çünkü İslam’ın doğduğu toprakları ziyaret etmenin, gençlerin zihin ve gönül dünyalarında önemli yankıları olmaktadır. Dünyanın her yerinden gelen insanlarla aynı amaç ve duygular içinde aynı mekanda buluşmaları, gençlerin kimlik, kişilik ve aidiyet inşasında olumlu etkiler bırakmaktadır. Genç yaşta bu tecrübeye şahit olmaları, onların Allah’a kulluk şuurunu güçlendirdiği gibi Müslümanların evrensel varlığını ifade eden ümmet bilincini de pekiştirmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.
Rabia: “Hac ibadetini kolaylaştıracak önlemler alıyoruz”
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabia ise Başkan Erbaş`a gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.
Suudi Arabistan’ın hac ve umre ziyareti yapan hacı adaylarının tarihi yerleri gezmeleri ve hizmet noktasında niteliği daha da artırdıklarını ifade eden Rabia, ziyaretlere ilişkin kolaylaştırıcı önlemler aldıklarını bildirdi.
“Harem-i Şerif’i genişletmek için 200 milyarlık bütçe ayırdık”
Rabia, “200 milyarı aşan bir bütçe ile ve bu Harem-i Şerif’in en büyük genişletme çalışması olduğunu da ifade etmek isterim. Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) Nebevi Şerifi’nde yine genişletme çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.
Hac ve umre çalışmalarının hükümet ve özel sektörün iş birliğiyle yapıldığına dikkati çeken Rabia, şöyle konuştu:
“Atılan adımlardan bir tanesi de dijital dönüşüm çalışmalarıyla, projeleriyle Suudi Arabistan’a gelmek isteyen dünyanın farklı bölgelerinden umre ve hac hizmeti vecibelerini yerine getirmek için kolaylıklar sağlandı. Bu anlamda vize alma konusu olsun ve diğer işlemlerde Suudi Arabistan’ın vize konusunda hem Medine-i Münevvere ve Suudi Arabistan’ın herhangi bir bölgesine intikalin kolaylaştırılması noktasında çalışmalar yapıldı. Yine umre vizesi 30 günden 90 güne çıkarıldı. Bu sadece Mekke, Medine için değil. Bir şahıs gelip Suudi Arabistan’daki herhangi bir yere ziyaret gerçekleştirdiğinde aynı şekilde bu kolaylıklardan istifade edebiliyor. Dost ve kardeş ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nden gelecek bütün bu talepleri karşılamak üzere çaba göstereceğimizi ifade etmek isterim.”
“Türkiye’den gelen bütün ziyaretçileri en iyi şekilde misafir edeceğiz”
Rabia, Türkiye’ye yönelik vize kolaylığı sağlayacaklarını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’nden gelecek bütün ziyaretçileri en iyi şekilde burada misafir edeceğimizi ve Türkiye’den gelen bütün kardeşlerimize gerektiği şekilde bir işlem yapılacağı ve kolaylaştırıcı işlemler yapılacağını ifade etmek isterim.” diye konuştu.
“Türk hacı adaylarına Türkçe dilinde hizmet vereceğiz”
Suudi Arabistan’ın Türk hacı adaylarına yönelik yeni projesinden de bahseden Rabia, hac ve umre ibadetlerini yapacak olan Türk hacılara hem vize konusunda hem de konaklama gibi tüm hizmetlerde Türkçe olarak yardım edilecek şekilde bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.
Rabia, 2022 hac döneminde 37 binden fazla Türk hacıyı misafir ettiklerini belirterek, pandemi döneminden önceki dönemde hac ve umre işlemleri nasılsa bu yıl da eskisi gibi olacağının müjdesini verdi.
Başkan Erbaş, konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başkan Erbaş, “5-6 sene içinde büyük gelişmeler olacak”
Suudi Arabistan’ın hac ve umre organizasyonunda 2030 vizyonuna atıfta bulunan Başkan Erbaş, “Gelecek adına bizi daha da umutlandırdı. Hem hac konusunda hem de umre konusunda Suudi Arabistan hac bakanlığı 5-6 sene içerisinde büyük gelişmelerin olacağı bilgilerini bize vermiş olması da bizi oldukça sevindirdi.” dedi.
“2 milyon 266 bin hacı adayımız ön kayıt yaptırdı”
Başkan Erbaş, hac ve umre konusunda vatandaşlardan çok talebin olduğunu belirterek, “Şu ana kadar 2 milyon 266 bin hacı adayımız ön kayıt yaptırmış durumda. Dolayısıyla 2023 yılı için bence 85 bin kontenjanımızı kurayla seçebilirsek geride nereden baksanız 2 milyon 170 bin hacı adayımız beklemek durumunda kalıyor. Yani bu kadar bir teveccüh var.” diye konuştu
Toplantıda, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun, Hac ve Umre Genel Müdürü Remzi Bircan, Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt, İnsan Kaynakları Genel Müdürü Akif Pusmaz, Rehberlik ve Teftiş Başkanı Hasan Güçlü ile İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş da hazır bulundu.