14 Eylül 2018 Cuma

“Namahrem ellerin mabetlerimize dokunmasına imanlı eller olarak engel olacağız”

• “Namahrem ellerin mabetlerimize dokunmasına imanlı eller olarak engel olacağız”

Bitlis’te Hz. Hamza Camii’nin açılışına katılan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Namahrem ellerin mabetlerimize dokunmasına imanlı eller olarak engel olacağız” dedi.

Bitlis’te Hz. Hamza Camii, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla gerçekleştirilen programla ibadete açıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş açılışta yaptığı konuşmada “Camiler bizim dinimizin, medeniyetimizin mühürleridir en büyük alemati farikalarıdır. İslam'ın görünür yüzüdür” dedi.

Bitlis’in beş minaresiyle milletimizin kalbinde yer ettiğini şiirlere, türkülere konu olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, “Bitlis, İslam ile bin 400 yıl önce müşerref olmuş bir şehirdir. Kıyamete kadar bu özelliğini sizlerin, bizlerin sayesinde devam ettirecektir. Bu yüzden çocuklarımızı, gençlerimizi kalplerinde cami sevgisiyle, vatan, millet aşkıyla yetiştirmek zorundayız” diye konuştu.

Başkan Erbaş, camilerin sadece namaz vakitlerinde açılıp namazdan sonra kapatılmak için yapılan mekanlar olmadığına dikkat çekerek, “Benim gönlümü istiyor ki her vakit bütün camilerimiz dolsun taşsın. Çocuklarımız gelsinler, camilerimizde Rabbimizi, Peygamberimizi öğrensinler. İbadetlerini, inanç esaslarını öğrensinler, camiler bunun için var ifadelerini kullandı.

“Camii kelimesinin kelime anlamı itibariyle de Rabbimizin Esmaül Hüsna’sından birisini taşıyor, el-Cami, ne anlama geliyor, bütün mahlukatı, yaratıkların sarıp sarmalayan, merhametiyle kuşatan anlamına geliyor” diyen Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“İşte cami de o sıcaklığı ile herkesi, bütün Müslümanları içinde barındıran, sarıp sarmalayan, merhametiyle kuşatan anlama geldiği için cami ismini vermişiz. Camilerimiz, çocuklarımızı ve gençlerimizi bekliyor. Camiler çocuk açsın dedik. Bizi kurtaracak olan budur. Dünya hayatı fanidir her yaratılmış olanın bir sonu vardır Herkesin bir sonu vardır. Baki olan sadece Allah'tır Dolayısıyla bu ruhla çocuklarımızı gençlerimizi yetiştirirsek o zaman İslami şairi milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un dua makamında İstiklal Marşı'na koyduğu şu dörtlük, “Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli: Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli. Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli, Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.” gerçekleşmiş olacak. İnşallah buna biz vesile olacağız. Ezanlarımızın ebediyyen minarelerimizden yükselmesine biz vesile olacağız.  Mabetlerimize o namahrem ellerin dokunmasına da imanlı eller olarak bizler engel olmaya çalışacağız.”

Başkan Erbaş caminin projesinden tamamlanmasına kadar destek olan başta Sayın valimiz olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılışa Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, İl Müftüsü Mehmet Feysal Geylani, çevre illerden programa katılan il ve ilçe müftüleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Valilik ziyareti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu’nu makamında ziyaret etti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “İlim, irfan, bilgi, hikmet merkezi olarak telakki ettiğimiz, Anadolumuzun en kadim şehirlerinden birisi olan Bitlis’te bulunmaktan duyduğum bahtiyarlığı ifade etmek istiyorum” dedi.

Başkan Erbaş, Bitlis İl buluşmaları kapsamında üniversiteyi ziyaret ettiğini ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya geldiklerini ifade ederek şöyle konuştu:

“İstikbale dair bazı projelerimizi nasıl birlikte geliştirebiliriz bunların müzakerelerini yaptık. Birlik beraberlik içerisinde hareket ettiğimiz sürece milletimiz daha büyük başarılara imza atacaktır. Milletimizi çeşitli planlarla bir takım kötü niyetlerle milletimizin gelişmesini durdurmak isteyenlere karşı Rabbimizin, “ Hepiniz toptan Allah’ın ipine sarılınız, tefrikaya düşmeyiniz” emri celiline de uyarak bu birliğimiz ve beraberliğimizle inşallah milletimizin ilelebet payidar olması noktasında katkı sağlayacağız.

Başkan Erbaş, çalışmalarında Vali Ustaoğlu’na kolaylıklar ve başarılar diledi.

Vali İsmail Ustaoğlu ise ziyareti için Başkan Erbaş’a teşekkür ederek,  Başkan Erbaş’ı Bitlis’te ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.