Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin’in Dargeçit ilçesinde düzenlenen Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES’in açılışını gerçekleştirdi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da açılış öncesinde dua etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mardin’in Dargeçit ilçesinde düzenlenen Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES’in açılış törenine katıldı. Törende Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da açılış öncesinde dua etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törendeki konuşmasında, "Bugün hizmete alacağımız Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 19 yıldır halka hizmet amacımızın, eser ve hizmet siyasetimizin en somut örneklerinden biridir." dedi.
Ilısu Projesi'nin, Cumhuriyet'in 100. yılı için millete verdikleri yatırım sözlerinden biri olduğunu belirten Erdoğan, "Ilısu Projesi'ni, hamdolsun finansmanından terör örgütünün saldırılarına kadar her aşamasında önümüze çıkartılan nice engellere rağmen tamamladık. Barış, kardeşlik, huzur, refah ve güç sembolü Ilısu Projesi, Dicle Nehri üzerinde gerdanlık gibi dizdiğimiz baraj ve hidroelektrik santrallerimizin en büyüğüdür. Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük ikinci gövde hacimli bu barajımız, ön yüzü beton kaplı, baraj tipi bakımından da dünyada ilk sırada yer almaktadır." diye konuştu.
Erdoğan, su depolama kapasitesinin yaklaşık 11 milyar metreküpü bulan Ilısu'nun 1200 megavatlık kurulu gücüyle 4. büyük hidroelektrik santrali olarak Türkiye'ye yıllık 3 milyar liralık fayda sağlayacağını belirterek, "Bizim medeniyetimizde su hayattır. Enerji de günümüzün bir diğer vazgeçilmez hayat kaynağıdır. Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES her iki alanda da ülkemize çok önemli kazanımlar sağlayan bir projedir." ifadelerini kullandı.
Ilısu'nun, Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'taki vatandaşlar başta olmak üzere tüm millete hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, barajın Türkiye'ye kazandırılmasında emeği geçen bakanlara, kurumlara, yüklenici firmalara, mühendisinden işçisine, herkese teşekkür etti.
“Hiç şüphesiz su, bu yüzyılın en stratejik ve en değerli kaynağıdır”
Dünyanın ve Türkiye'nin giderek artan kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bulunduğu dönemde böyle bir eseri hizmete açmalarının çok daha önemli ve anlamlı olduğuna inandığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Kuraklığın tetiklediği gıda ve aynı şekilde her geçen gün daha belirgin hale gelen enerji krizlerine karşı ülkemizi korumak için tüm potansiyeli kullanmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizin su kaynaklarının tek bir damlasının dahi israfına tahammülümüz yoktur. Kendi kaynaklarımıza dayalı yenilenebilir enerji üretimini de en üst seviyeye çıkarmamız şarttır. Dünyanın bundan sonraki dönemine ilişkin senaryolarının önümüze koyduğu karanlık tablo, şimdiden tüm ihtimallere karşı hazırlıklı olmamızı gerektiriyor.
Hiç şüphesiz su, bu yüzyılın en stratejik ve en değerli kaynağıdır. Öyle diyor atalarımız, 'Su abıhayattır.' İklim değişikliği, kuraklık, artan nüfus ve kentleşme ile birlikte su kaynakları üzerindeki baskılar giderek artmaktadır. Dünyada son 60 yılda 3 milyardan 8 milyara çıkan nüfusa karşılık yeryüzüne düşen yağış miktarında herhangi bir değişiklik olmamıştır. Üstelik iklim değişikliğiyle bağlantılı kuraklık, sel, orman yangını gibi afetler giderek sıklaşmaktadır."
"Elimizdeki kaynakları etkin ve tasarruflu kullanmak durumundayız"
Su kaynaklarının kullanımının kalite ve miktar yönünden azalmasının da ayrı bir sıkıntı sebebi olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut su kaynaklarının yüzde 70'ten fazlasının gıda üretiminde kullanıldığını, bu durumun özellikle su konusundaki her olumsuzluğun gıda üretimine de yansıyacağı anlamına geldiğini söyledi.
Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını hatırlatan Erdoğan, "Kişi başına düşen yıllık 1340 metreküp kullanılabilir su miktarı ile su stresi çeken ülkeler grubundayız. Simülasyonlar 2040 yılında bu miktarın yıllık 1116 metreküpe kadar düşebileceğine işaret ediyor. Yıllık ortalama yağış miktarımız da 574 milimetreyle dünya ortalamasının altındadır. Bu nedenle elimizdeki kaynakları etkin ve tasarruflu kullanmak durumundayız." diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, açılışta dua etti
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise törende yaptığı duasında şu niyazda bulundu:
“Ya İlahel alemin ancak senden yardım diliyoruz ve sadece sana ibadet ediyoruz. Bizleri sırat-ı müstakimden ayırma Allah'ım. Her türlü kötülükten, şerlilerin şerrinden bizleri muhafaza eyle Allah'ım. Ya Rabbel alemin, Kur'an-ı Kerim'inde buyuruyorsun ki, “Yeryüzünde nebatatı, bitkileri ve her türlü bağları, bahçeleri yeşertmek için gökyüzünden yağmur yüklü bulutlardan sular indirdik.” Suları indiren sensin, en güzel bir şekilde kullanmayı ve berekete dönüştürmeyi bizlere nasip eyle Allah'ım. Ya Rabbel alemin şu anda ülkemizin ikinci büyük barajını açmak üzere burada bulunuyoruz. Elimizi açtık sana dua ediyoruz. Milletimiz, ülkemiz, insanlık için hayırlara vesile eyle Allah'ım. Kurtlar, kuşlar, bütün hayvanat, nebatat istifade edecek, Ya Rabbel Alemin bu güzel, büyük eseri milletimiz için hayırlı eyle Allah'ım. Bu bölgede yaşayan kardeşlerimiz için hayırlı eyle Allah'ım. Her türlü kazalardan, belalardan, felaketlerden, afetlerden muhafaza eyle Allah'ım. Topraklarımızın berekete dönüştürülmesine katkı sağlamayı nasip eyle Allah'ım. Ya Rabbel Alemin milletimizin birliğini, beraberliğini, kardeşliğini daim eyle Allah'ım. Birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi ortadan kaldırmak için gayret edenlerin gayretlerini kendi başlarına makus eyle Allah'ım. Ya Rabbel Alemin onları bu niyetlerinden muvaffak eyleme, Allah'ım kendi kurmuş oldukları hile, desise ve tuzakları kendi başlarına makus eyle Allah'ım. Bu büyük eserin yapılmasında emeği geçen herkesten razı ol Allah'ım. Devlet büyüklerimizden razı ol Allah'ım. Mimarından mühendisine, işçisinden memuruna emeği geçen tüm kullarından razı ol Allah'ım. Ya Rabbel Alemin dualarımızı kabul eyle. Bizleri birlik, beraberlik içerisinde devletimizi, milletimizi ilelebet payidar eyle Allah'ım”