19 Eylül 2024 Perşembe

• “Dünyanın makus talihini ancak Peygamberimizi (s.a.s.) örnek alan nesil değiştirecektir”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Zulüm, şiddet ve vahşet sarmalında tarihin en buhranlı dönemine sahne olan dünyanın makus talihini ancak ve ancak İslam’ın hayat veren değerleri ekseninde Peygamber Efendimizin (s.a.s.) yaşantısını örnek almak suretiyle yetişen böyle bir nesil değiştirecektir.” dedi.

“Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” başlığıyla düzenlenen “Mevlid-i Nebi Haftası ve Camiler ve Din Görevlileri Haftası Konferansı”, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla İzmir’de yapıldı.

Bornova Sanat ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan Başkan Erbaş, “Şu inkar edilemez bir tek gerçektir ki; O’nun dünyaya teşrifleri tarihin en büyük hadiselerinden biridir. O, doğumuyla, yaşantısıyla, tebliğ ve temsil ettiği değerler ile tüm insanlık için bir rahmet olmuştur. Yolunu ve yönünü kaybeden insanlık O’nun dünyaya teşrifiyle yeni bir ufuk kazanmış, O’nun Peygamberliğiyle hayatın anlamını, yaratılışını ve gayesini yeniden idrak etmiştir.” dedi.

“Filistin’deki zulüm bitinceye kadar yapmamız gereken her şeyi yapmak zorundayız”

Başkan Erbaş, “Bir kötülük gördüğünüz zaman o kötülüğü elinizle düzeltiniz, elinizle düzeltemezseniz dilinizle düzeltiniz, dilinizle de düzeltemezseniz kalbinizle buğz ediniz.” hadis-i şerifine dikkati çekerek, “Bugün Müslümanlar Filistin’deki zulme son vermek için elinden ne geliyorsa onu yapmalı, dilinden ne geliyorsa onu yapmalı. Boykot mu yapmamız gerekiyor? Boykotumuzu yapmalıyız. Dünyanın gözü önünde, burnumuzun dibinde bu zulme nasıl duyarsız kalırız? Dolayısıyla bu zulüm bitinceye kadar yapmamız gereken her şeyi yapmak zorundayız.” diye konuştu.

Mevlid-i Nebi Haftası sadece bir anmadan ibaret olmadığına işaret eden Başkan Erbaş, “Bu haftanın özünde Peygamber (s.a.s.) muhabbeti vardır, dinimize muhabbet vardır, vahdet, birlik beraberlik, idrak vardır, örnek alma vardır. Maddi sorunlarımıza, manevi buhranlarımıza Allah Resulü Efendimizin (s.a.s.) şahsında çözüm arama vardır, çözüm bulma vardır. O’nun yaşadıklarından ve yaptıklarından ilham alarak geleceğe dair umutlarımızı canlı tutma, umutlarımızı yeşertme vardır.” ifadelerini kullandı.

“Mühendislerimizin alınlarından öpüyorum”

Başkan Erbaş, İslam medeniyetinin ilim, bilgi, hikmet, irfan medeniyeti olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Şimdi savunma sanayinde çok güzel yerlere geldik. Savunma sanayisine zaman zaman gidiyoruz, geziyoruz. Bir savunma sanayi müessesesine ziyarete gitmiştim, orada şöyle şu el kadar bir alet ve aletin başında 10 kadar mühendisimiz çalışıyor. ‘Nedir bu alet’ diye sordum, ‘Bu alet herhangi bir terör saldırısında ya da ülkemize karşı saldırılarda bulunanların attıkları o füzelerin yönünü değiştiren alet’ dediler. Elhamdülillah bunu yapmaya başladı mühendislerimiz. Hepsini tebrik ediyor, alınlarından öpüyorum. Allah hepsinden razı olsun.”

“İslam, Peygamber Efendimizde (s.a.s.) hayat buldu”

İslami hüviyet, şahsiyet, benlik ve bilinç ikliminde zaman zaman buhranlı süreçlerle karşılaşan Müslümanın kimlik ve kulluk şuurunun önündeki bariyerleri kaldıran yegane umut ve ufuk merkezinin Peygamber Efendimiz (s.a.s.) olduğunu dile getiren Başkan Erbaş, “Peygamber Efendimizin (s.a.s.) hayatına baktığımızda bütün ilke ve değerleriyle İslam’ın orada hayat bulduğunu görürüz. Kur’an-ı Kerim’in yaşanmış halini O’nun (s.a.s.) sünnetinde müşahede ederiz. Dolayısıyla O’nun (s.a.s.) her davranışı ve her sözü tüm insanlık için bir kurtuluş pusulası ve bir hayat kılavuzudur. Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle o alemlerin Rabbinden alemlere rahmet olarak verilmiş bir Peygamberdir (s.a.s.).” dedi.

Başkan Erbaş, “Zulüm, şiddet ve vahşet sarmalında tarihin en buhranlı dönemine sahne olan dünyanın makus talihini ancak ve ancak İslam’ın hayat veren değerleri ekseninde Peygamber Efendimizin (s.a.s.) yaşantısını örnek almak suretiyle yetişen böyle bir nesil değiştirecektir.” şeklinde konuştu.

Konferansa, İzmir Valisi Süleyman Elban, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Huriye Martı, Doç. Dr. Burhan İşliyen, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafiz Osman Şahin ve İzmir İl Müftüsü Sinan Kazancı ile vatandaşlar katıldı.