1 Ekim 2024 Salı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığı’nı ziyaret etti

 

  • Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığı’nı ziyaret etti
  • Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığı’nı ziyaret etti
  • Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığı’nı ziyaret etti
  • Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığı’nı ziyaret etti

 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kazakistan’daki temasları kapsamında, Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığı’nı ziyaret etti.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Üye Ülkeleri Diyanet İşleri ve Dini İdare Başkanları toplantısına katılmak üzere Astana’da bulunan Başkan Erbaş, Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Nauryzbay Taganuly ile bir araya geldi.

Buradaki konuşmasında, kelimelerin bazıları farklı olsa da aynı dili konuştuklarına işaret eden Başkan Erbaş, “Bizim kütüphanelerimizdeki kitaplarımızın pek çoğunun müellifleri bu topraklarda yaşamış, doğmuş, büyümüş, ilim almış. Ulemamızın, alimlerimizin doğup büyüdüğü yurtlarda, topraklarda olmamız bizim için heyecan verici.” dedi.

“Ecdadımız sürekli ilim üretmiş ve insan yetiştirmiş”

Başkan Erbaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir milletin ayakta kalabilmesi, sağlam temeller üzerinde devam edebilmesi için hem maddi hem de milli, manevi değerlerine sahip çıkması ve o alanda faaliyet yapması, insan yetiştirmesi, talebe yetiştirmesi, ilmi faaliyetler yapması çok önemli. Bizim ecdadımız tarih boyunca bu topraklarda bu değerlerden hiç taviz vermemişler. Milli, manevi alanda sürekli ilim, irfan, hikmet alanında hep üretmişler ve insan yetiştirmişler. Bir kısmı burada kalmış bir kısmı Anadolu’ya gelmiş. Buradaki meşaleyi Anadolu’ya taşımışlar biz de onların meyvesiyiz. Türkiye olarak bu vefayı bizim her zaman göstermemiz lazım. Onun için bugün birliğimizi, beraberliğimizi geliştirirken geçmişteki o karşılıklı iletişim ve birlikteliğimizi hiçbir zaman unutmamamız lazım.”

“Sahih dini bilgiyi topluma doğru bir biçimde ulaştırmalıyız”

Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığı’nın yürüttüğü dini çalışmalara ilişkin memnuniyetini dile getiren Başkan Erbaş, “Rehberliğinizde hem ilmi alanda hem de din hizmetlerinde doğru dini bilginin topluma ulaştırılması noktasında ben çok umutlandım. Öncelikle sahih dini bilgiyi üretmemiz ve topluma doğru bir biçimde ulaştırmamız lazım. Bu konuda tabi ki Türkiye’nin belli bir birikimi var, bu birikimi elimizden geldiği kadar sizlerle paylaşmak için her zaman hazırız. Bu konuda kardeşliğimiz, dayanışmamız, yardımlaşmamız daha da gelişerek devam edecek inşallah.” dedi.

TDT Diyanet İşleri Başkanlarının toplantılarını çok değerli bulduğunu söyleyen Başkan Erbaş, bu toplantılardaki amaçlarının tecrübe paylaşımı yaparak daha çok büyümek, daha çok insana ulaşmak ve daha çok talebe yetiştirmek olduğunu açıkladı.

Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Taganuly ise, ziyaretinden dolayı Başkan Erbaş’a teşekkürlerini ileterek, “Hoşgeldiniz” dedi.

Ziyarette Başkan Erbaş’a Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu ile Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Dr. Fatih Mehmet Aydın eşlik etti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ve Taganuly daha sonra, Prof. Dr. Ahmet Özel tarafından kaleme alınan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yayımlanan “Hanefi Fıkıh Alimleri ve Diğer Mezheplerin Meşhurları” adlı eserin Kazakça tercümesinin kurdele kesimini gerçekleştirdi.