9 Ekim 2024 Çarşamba

• “Camilerimizi aynı zamanda ilim, irfan, bilgi, hikmet merkezi olarak kullanalım”

“Camiler ve Cami Eksenli Din Hizmetleri” konulu fotoğraf sergisinin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Camilerimizi sadece namaz kılınan yerler olarak değil, aynı zamanda ilim, irfan, bilgi, hikmet merkezi olarak kullanalım” dedi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı (MÜSDAV) tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle düzenlenen “Camiler ve Cami Eksenli Din Hizmetleri” konulu fotoğraf sergisinin açılışını yaptı.

Ankara’da Ahmet Hamdi Akseki Camii Sergi Salonu’nda düzenlenen serginin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, şehirlerin süsü olan camilerin hayatın merkezinde yer alan mekanlar olduğunu söyleyerek, her yıl Ekim ayının ilk haftasını Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlandığını kaydetti.

Camilerin, din görevlileriyle hayatın merkezi haline geldiğini belirten Başkan Erbaş, “Mabedimize, ibadethanemize Allah Teala’nın Esma-i Hüsnasından birisinin ismini vermişiz. El-Cami, Esma-i Hüsna’dan birisidir. Yüce Rabbimiz el-Cami ismiyle nasıl bütün yaratılmışları rahmetiyle, merhametiyle kuşatıyorsa camiler de bütün sıcaklığıyla ilim, irfan, bilgi, hikmet merkezi oluşuyla müminleri kuşatıyor.” dedi.

Camilerin önemine dikkat çeken Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Peygamber Efendimiz aleyhissalatu vesselam Yesrib’e hicret ettiğinde orayı cami ile ‘nurlu şehir’, ‘aydınlanmış şehir’ Medine-i Münevvere haline getirdi. Bunun temelini Mescid-i Nebevi’de attı. Mescid-i Nebevi’nin içinde aynı zamanda bir okul, bir mektep kurdu. Ona da biz mektep, okul anlamında ‘suffe’ diyoruz. Peygamber Efendimiz o okulda nice talebeler yetiştirdi. Onların muallimi Peygamberimiz idi. Biz de bugün diyoruz ki, Peygamber Efendimizin varisleri olarak tüm hocalarımızla birlikte, camilerimiz mademki hayatın merkezi o zaman sadece ezan okunan ve namaz kılındıktan sonra kapatılan bir yerler olarak camilerimizi kullanışsız halde bırakmayalım. Camilerimizi sadece namaz kılınan yerler olarak değil, aynı zamanda ilim, irfan, bilgi, hikmet merkezi olarak kullanalım. Her yıl camiler ve din görevlileri haftasında bunu milletimize, hocalarımıza hatırlatıyoruz.”

“Gözlerden Gönüllere: Senin Kadrajın İle Camiler ve Cami Eksenli Din Hizmetleri MÜSDAV Ulusal Fotoğraf Yarışması”nda dereceye girenleri tebrik eden Başkan Erbaş, “Bu fotoğraf sergisine fotoğraflarıyla katılan kardeşlerimi, katılan herkesi tebrik ediyorum. Camileri öne çıkaran o fotoğrafları çekmek için emek vermişler ya o emeklerini Cenab-ı Hak zayi etmesin.” dedi.

33 fotoğrafın yer aldığı sergi, 16 Ekim Çarşamba gününe kadar Ahmet Hamdi Akseki Camii Sergi Salonu’nda ziyaret edilebilecek.