18 Ekim 2024 Cuma

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İstanbul’da sempozyuma katıldı

 

  • Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İstanbul’da sempozyuma katıldı
  • Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İstanbul’da sempozyuma katıldı
  • Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İstanbul’da sempozyuma katıldı
  • Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İstanbul’da sempozyuma katıldı
  • Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İstanbul’da sempozyuma katıldı
  • Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İstanbul’da sempozyuma katıldı
  • Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İstanbul’da sempozyuma katıldı

 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul’da İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) tarafından düzenlenen “100. Yılında Türkiye’de İlahiyat Fakülteleri Uluslararası Sempozyumu”na katıldı.

İSAM Dr. Tayyar Altıkulaç Konferans Salonu’ndaki sempozyumun açılışında konuşan Başkan Erbaş, her daim bilgiyi yücelten bir inancın ve ilmin her alanında insana öncülük eden bir medeniyetin mensupları olduklarını ifade etti.

Başkan Erbaş, “Biliyoruz ki daha iyi bir hayat daha güzel bir gelecek ancak daha iyi bir eğitimle mümkündür. Bu itibarla müminler bütün zamanlarda bilgiyi, hikmet ve ahlak boyutuyla ele alarak tevhitle, hukuk zemininde hayatı inşa etmeyi varoluşun gayesi kabul etmişlerdir.” dedi. 

Batı merkezli bir anlayışın dünyayı kaosa, savaşa, yoksulluğa, umutsuzluğa, mahkum ettiğini dile getiren Başkan Erbaş, “Bugün dünyayı sıkıştığı bu korkunç labirentten kurtaracak varlık, bilgi, ahlak, hukuk, hikmet, sanat arasındaki bağı tahkim ederek, insanlığı dünyada refaha, ahirette felaha ulaştıracak bir çıkış yoluna ancak ilahiyatlar rehberlik edecektir, etmek zorundadır. Çünkü biz biliyoruz ki din, insanlığı kötülüklerden uzaklaştırmak, her zaman iyilikleri yaygınlaştırmak için gönderilmiştir.” diye konuştu.

Başkan Erbaş, doğru dini bilginin üretilmesi ve topluma sunulmasının, yeryüzünün imar ve ıslahına vesile olması noktasında dini yükseköğretim kurumlarına ve Diyanet İşleri Başkanlığına çok önemli görevler düştüğüne işaret ederek, İslam dininin kavramlarının temel esaslarının tarihinin, kültür ve medeniyetinin derinlemesine incelendiği, araştırıldığı ve yorumlandığı ilahiyat ve İslami ilimler fakültelerinin, ilim, irfan, bilgi ve hikmet merkezleri olduğunu söyledi.

İlahiyat fakültelerinde üretilen dini bilginin toplumla buluşturulması hususunda Diyanet İşleri Başkanlığının önemli bir fonksiyon icra ettiğini dile getiren Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Başkanlığımız, Afrika’dan Türkistan’a, Avrupa’dan Pakistan’a kadar dindaş ve soydaşın olduğu her yerde yayın, eğitim, imar, inşa, irşat ve sosyal yardım alanlarında hizmet üreten küresel bir kuruluştur. Bu açıdan milletimizin dini hayatına ve geleceğine, insanlığın huzur ve emniyetine rehberlik etme sorumluluğumuzu daha iyi şekilde yerine getirmek için sosyal ve küresel gerçeklikleri göz ardı etmeden çok boyutlu ve disiplinli çalışmalarla müşterek bir gelecek perspektifi oluşturmak müşterek çalışma planları yapmak zorundayız. Özellikle yaşanan hayatın sorunları ile milletimizin ve insanlığın geleceğine dair meselelerde beraberce daha gerçekçi olmaya, daha cesur yaklaşımlarla inisiyatif kullanmaya mecburuz.”

Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının okul öncesi, kadın, aile, çocuk, genç, engelli, hasta, mahkum, yaşlı gibi birçok kesime din hizmeti sunmaya gayret ettiklerini ifade ederek, “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu hizmetleri en güzel şekilde yerine getirmek için bütün bu alanların her biriyle ilgili yeterli eğitim almış ve pedagojik formasyona sahip insan kaynağına ihtiyaç duymaktayız. Bu ihtiyacı karşılayacağımız yegane kaynak ise ilahiyat fakülteleridir.” şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığının yurt içi ve yurt dışı teşkilatlarında hizmet eden bütün hocaların her açıdan donanımlı ve nitelikli olmasını istediklerini kaydeden Başkan Erbaş, “Dolayısıyla geçmişte olduğu gibi bugün de en azından seçmeli derslerle ve çift anadal, yan ana dal programlarıyla farklı alanlarda donanımlı öğrenciler yetiştirmeliyiz. Farklı alanlardan beslenerek yetişen öğrencilerimizin mesleklerine hayata ve geleceğe daha çok katkı sunacakları gerçeği izahtan varestedir. Türkiye Diyanet Vakfı’mıza bağlı 29 Mayıs Üniversitemizi ve üniversitemiz bünyesinde açtığımız ilahiyat fakültemiz bu konuda önemli mesafe katetmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

Yükseköğretim Kurulu ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandı

 

Konuşmaların ardından Yükseköğretim Kurulu ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında “Uluslararası İlahiyat Programı İş Birliği Protokolü”, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Diyanet İşleri Başkanı Erbaş tarafından imzalandı.

Sempozyuma, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Huriye Martı, Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, eski Diyanet İşleri Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç, 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, İSAM Başkanı Prof. Dr. Mürteza Bedir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.