Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, tedavi gördüğü hastanede 72 yaşında vefat eden Türkiye’nin önde gelen ilahiyatçılarından Prof. Dr. Faruk Beşer’in cenaze namazını kıldırdı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ilahiyatçı Prof. Dr. Faruk Beşer için ikindi namazının ardından Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki Maşukiye Değirmenbaşı Camii’nde düzenlenen cenaze törenine katıldı.
Cenaze namazı öncesi yaptığı konuşmada, Beşer’in ilimde rüsuh sahibi olmak için gece gündüz demeden gayret eden, çalışan ve özellikle Kur’an-ı Kerim’i daha iyi anlamak ve insanlara daha iyi anlatmak için mücadele eden bir alim olduğunu belirten Başkan Erbaş, kendisini 40 seneye yakındır böyle tanıdıklarını söyledi.
Başkan Erbaş, aynı fakültede birlikte idarecilik yaptıklarına dikkati çekerek, Beşer’in ilme olan aşkını ve talebeye doğru dini bilgiyi vermek için nasıl mücadele ettiğinin yakinen şahidi olduğunu vurguladı.
“Gençlerimize örnek göstereceğiz”
Beşer’in hem yazdıklarıyla hem konuştuklarıyla hem de yetiştirdiği talebeleriyle Hz. Muhammed’in (s.a.s.), “İnsanlar öldükten sonra amel defterleri kapanır ancak şu 3 kişinin amel defteri kapanmaz” müjdesine nail olanlardan olacağını dile getiren Başkan Erbaş, “Buna inanıyoruz. Onlardan birisi de ilminden istifade edilen alimler. O yüzden ‘alimin ölümü, alemin ölümü’ gibidir buyuruyor Peygamber Efendimiz (s.a.s.). Büyük alimlerimiz, nice alimlerimiz aramızdan tek tek ayrılıyor. Allah hepsine rahmet eylesin. Bizim yapacağımız onları örnek almak. Onları gençlerimize örnek göstermek.” diye konuştu.
Başkan Erbaş, özellikle hocalar olarak Beşer’in öğrenciliğinden itibaren nasıl çalıştığını, ilmini insanlara anlatmak için nasıl gece gündüz gayret ettiğini, yazmaktan hiçbir zaman uzak kalmadığını, gazete, köşe yazılarıyla, televizyon programlarıyla milleti nasıl doğru, bilgiyle buluşturduğunu öğrencilerine örnek göstereceklerini vurgulayarak, “İslam’da nasıl taviz vermediğini, nasıl doğru dini bilginin herkese ulaştırılması için Kur’an ve sünnet çizgisinden asla taviz vermeden nasıl mücadele ettiğini öğrencilerimize inşallah örnek olarak hep anlatacağız.” ifadelerini kullandı.
“Hayatıyla bize çok büyük bir hatırat bıraktı”
Zaman zaman hatıratlar okuduklarına dikkati çeken Başkan Erbaş, şöyle devam etti:
“Okuduğumuz hatıratlarda hocalarımız nasıl yetişmiş? Hocalarımızın hocaları kimlermiş? Onları görüyoruz, öğreniyoruz. İnşallah Faruk Beşer hocamız hayatıyla bize çok büyük bir hatırat bıraktı. Onun hatırasını, onun ilmi müktesebatını, ilmi mücadelesini, ahlaki mücadelesini, milletimizin, gençlerimizin Allah ve Resulü çizgisinde yaşayabilmesi için yaptığı konuşmalar, verdiği konferanslar hatırat olarak bizimle beraber yaşayacaktır inşallah.
Çok büyük bir arzusu vardı, 20 yıla yakın birlikte Kur’an dersleri yaptık. Haftada bir fakülte hocaları olarak yapmış olduğumuz bu derslerde hep ‘bu yaptığımız derslerden ortaya çıkan mahsulden inşallah bir Kur’an meali kısa tefsiri yazmak nasip olur inşallah’ derdi. Geçen sene nasip oldu ve onun bu kitabı Temel Kur’an Kavramları ismiyle de yayınlandı. İnşallah o ve diğer eserleri insanlığa hizmet ettiği müddetçe onun amel defteri hep açık kalır.”
Cenazeye, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Hasan Güçlü ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Beşer’in cenazesi, namazın ardından Maşukiye Mezarlığı’na defnedildi.