28 Eylül 2024 Cumartesi

“İslam’da ilmin amacı insanlığı huzura kavuşturmak, daha iyi yaşatmak”

• “İslam’da ilmin amacı insanlığı huzura kavuşturmak, daha iyi yaşatmak”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “İslam’da ilmin, bilginin amacı insanlığı huzura kavuşturmak, daha iyi yaşatmak. Yukarıdan bombalarla, masum bebekleri, insanları, kadınları katledenler de bilgiyle bunu yapıyorlar. İnsanları öldürmek için kullanılan bilgi zararlı bilgidir.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kastamonu’da yapımı tamamlanan TDV Kız Öğrenci Yurdu ile Şehit Ahmet Şahan 4-6 Yaş Kur’an Kursu’nun açılışlarını gerçekleştirdi.

İlk olarak TDV Kız Öğrenci Yurdu’nun açılışında konuşan Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) işi en doğru ve en güzel bir şekilde yapmanın gayretin olduklarını belirterek, “Müftülerimiz, imamlarımız, vaizlerimiz bunun gayreti içerisinde. TDV'miz kurulduğu 1975 yılından bu yana binlerce, 100 binlerce üniversite öğrencisine hem burs vererek hem de işte böyle muhteşem yurtlar yaparak en güzel hizmeti sunmanın bahtiyarlığını yaşamaktadır.” dedi.

“Devletine, ezanına, bayrağına aşık gençler olarak yetiştirmemiz lazım”

Başkan Erbaş, iyilik kavramının Kur’an-ı Kerim’in en çok dikkat çektiği konulardan birisi olduğunu ifade ederek, “Üniversitelerimizde okuyan 9 milyon kadar gencimiz, öğrencimiz var, 20 milyona yakın da üniversite öncesi anaokulundan ilkokula, ortaokuldan liseye öğrencimiz var. Dünyada bizim öğrencimizin sayısından nüfusu daha az olan 100’ün üzerinde ülke var. Yani büyük bir hazine… Gençlerimizi, öğrencilerimizi, Rabbini bilen, Peygamberini bilen, Kitabını tanıyan, onun ilkelerine göre yaşayan, vatanını, milletini seven, devletine, ezanına, bayrağına aşık gençler olarak yetiştirmemiz lazım.” diye konuştu.

“Müslümanlar dağınık olduğu sürece zalimin cesareti artacak”

İslam medeniyetinde üretilen şeylerin insanlığı yaşatmak için olduğunu dile getiren Başkan Erbaş, “İslam’daki ilmin, bilginin amacı insanlığı huzura kavuşturmak, daha iyi yaşatmak. Yukarıdan bombalarla, masum bebekleri, insanları, kadınları katledenler de bilgiyle bunu yapıyorlar. İnsanları öldürmek için kullanılan bilgi zararlı bilgidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.); ‘Yarabbi faydasız bilgiden sana sığınırım.’ buyurmaktadır.

İkinci Dünya Savaşındaki ölü sayısını en az 60, 75, 80 milyona çıkaranlar da var, bu savaşta bu kadar masum insanı kim öldürdü? Birinci Dünya Savaşı’nda 20 milyon insanı kim öldürdü? Daha dün 1992-1995 yılı arasında Avrupa’nın ortasında Bosna’da 250 bin Müslümanı toplu katliamlarla kim öldürdü? Bugün Gazze’de 10 ayda bir sene olmadan 40 binin üzerindeki Gazzeli, Filistinli masumları insanları kim öldürüyor? Müslümanlarda birlik beraberlik olmayınca zalimlerin cesareti artıyor. Ey Müslümanlar artık bir araya gelin güçlerinizi birleştirin. Sizler, bizler dağınık olduğumuz sürece zalimlerin cesareti artacak, öldürmeye devam edecekler.”

“Her zaman mazlumların yanında yer alan gençler, nesiller yetiştireceğiz”

Başkan Erbaş, “İnşallah bu yurdumuzda olduğu gibi bütün yurtlarımızda zalimlere karşı duran, dünyanın neresinde olursa olsun her zaman mazlumların yanında yer alan gençler, nesiller yetiştirmek için Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV olarak gecemizi gündüzümüze katarak çalışacağız, başka çaremiz yok. Bütün kurumlar olarak, millet olarak bu toprakları kanlarıyla yoğurarak bize emanet eden şehitlerimizin hatırına bunu yapmamız lazım.

Başkan Erbaş, konuşmasının ardından beraberindekilerle yurdun açılış kurdelesini kesti.

“Kur’an kursumuzda yarının gençleri yetişecek”

Daha sonra Şehit Ahmet Şahan 4-6 Yaş Kur’an Kursu Açılış Töreni’ne katılan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, buradaki konuşmasında, Kur’an kurslarında şehitlik ve gazilik ruhuna sahip çocuklar yetişeceğini belirterek, “Onlar yarının gençleri olacak, Allah sevgisiyle, vatan sevgisiyle, Peygamber, ezan ve bayrak sevgisiyle büyüyecek.” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, “İnsanımızı yetiştirirken hem tabiat bilimleriyle, fen bilimleriyle, modern bilimlerle hem de inancımızın gereği olan bilimlerle birlikte yetiştirmeliyiz, o zaman değerimiz daha da artar. Bizim inancımız bunu gerektiriyor. Hz. Ali’nin bizlere tavsiyesi gibi; ‘Çocuklarınızı zamanın şartlarına göre yetiştirin.’ buyuruyor. Ne inancımızın gereklerini ihmal edeceğiz ne de bilginin, ilmin gereklerini ihmal edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“Çocuklarımıza milli manevi değerlerimizi doğru bir şekilde öğretmek bizim vazifemiz”

4-6 yaş Kur’an kurslarında çocuklara değerler eğitim verdiklerini dile getiren Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Sevgi, saygı, dürüstlük, doğruluk, yalanın kötülüğü nedir, anne babayı sevmek nedir, vatan, ezan, bayrak sevgisi nedir bunları öğretiyoruz. Zaten bunlar evrensel değerlerdir. Hangi yaşta olursa olsun 4, 5, 6 yaşında, okul öncesi, ilkokulda, ortaokulda, lisede, üniversitede çocuklarımıza, gençlerimize milli manevi değerlerimizi doğru bir şekilde öğretmek bizim vazifemiz. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu vazifeyi en güzel bir şekilde yerine getirmeye gayret ediyoruz. 90 bin camimizde 150 bine yakın hocamız, 30 bin civarında Kur'an kursumuzla 4-6 yaş Kur’an kurslarımızda, hafızlık Kur’an kurslarımızda, ihtiyaç odaklı Kur’an kurslarımızda bu değerleri öğretmeye çalışıyoruz. 1 milyon 100 bin öğretmenimiz Milli Eğitim’in okullarında bu değerleri çocuklara, gençlerimize öğretmeye çalışıyor. Allah hepsinden razı olsun.”

Başkan Erbaş, Kur’an kursuna ismi verilen şehit Ahmet Şahan’a Allah’tan rahmet, ailesine de sabırlar diledi.

Konuşmasının ardından Kur’an kursunun yapımında emeği geçenlere teşekkür eden ve açılış kurdelesini kesen Başkan Erbaş, daha sonra beraberindekilerle Kur’an kursunu gezerek, bir süre çocuklarla sohbet etti.

Açılışlara, Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan ile Kastamonu İl Müftüsü Bekir Derin ve vatandaşlar katıldı.