22 Ekim 2024 Salı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Hatay’da hafızlık icazet merasimine katıldı

• Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Hatay’da hafızlık icazet merasimine katıldı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Hatay Müftülüğünce düzenlenen “Hafızlık İcazet Merasimi”ne katıldı.

Mustafa Kemal Üniversitesi Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşen merasimde konuşan Başkan Erbaş, “Şüphesiz Kur’an’ı Biz indirdik, O’nun muhafızı da Biziz” ayet-i kerimesini hatırlatarak, “Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’i hafızların kalbiyle, zihniyle muhafaza ediyor. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), ‘Ümmetimin en şereflileri hafızlardır.’ buyurmaktadır. Allah hafızlığınızı hayırlı uğurlu eylesin.” dedi.

Hafızlara birkaç nasihatte bulunacağını aktaran Başkan Erbaş, Kur’an-ı Kerim’i öğrenmekten, hıfz etmekten maksat anlamaktır ve yaşamaktır. Sizler hafızlığınızı bitirdiniz bundan sonra sırada Kur’an’ı anlama gayretiniz olacak inşallah. Kur’an’ı anlamak için Arapça öğrenmek, tefsir kitapları, meal okumak gerekiyor.” diye konuştu.

Başkan Erbaş, bu doğrultuda “Kur’an’ı Anlama Programı” adı altında bir program başlatarak, bu programı hafızlığını bitiren vatandaşların katılımına açtıklarını söyledi.

“Hafızlık ilmin temeli”

Tarihe bakıldığında İslam alimlerinin önce hafız olduklarına dikkati çeken Başkan Erbaş, “İbni Sina önemli bir tabiptir, aynı zamanda İslam filozofudur, aynı zamanda fıkıhçıdır, matematikçidir, tabiat bilimlerinde de insani bilimlerde de dini ilimlerde de zirve olmuş bir şahsiyettir. 11 yaşında hafız oluyor, ondan sonra ilmi çalışmalara başlıyor. Onun gibi Biruniler, Farabiler, İbni Rüşdler, Akşemseddinler, daha sonraki süreçte Ali Kuşçular önce hafız oluyor, ondan sonra hangi ilimle yükselecekse ondan sonra o ilme yöneliyorlar. Demek ki hafızlık ilmin temeli.” ifadelerini kullandı.

Merasimin ardından, Hatay genelinde hafızlığını tamamlayan 300’ü erkek 192’si kız olmak üzere toplam 492 öğrenciye icazetleri verildi.

Programa, Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafiz Osman Şahin, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Kahraman, Hatay İl Müftüsü Mevlüt Topçu, hafızlıklarını tamamlayan öğrencilerin aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.